06 28078378

 

Schimmelnagels

Naar schatting heeft meer dan een kwart van de Nederlanders een schimmelinfectie aan de teennagels. Met name ouderen, mensen met diabetes mellitus (suikerziekte) of een lage weerstand lopen een verhoogde kans op het krijgen van schimmelnagels (mycosenagels). In de volksmond ook wel kalknagels genoemd.

 

Schimmels gedijen het beste in een vochtig klimaat en zijn erg besmettelijk. Verkeerd groeiende of beschadigde teennagels van warme, vochtige voeten zijn extra gevoelig voor schimmelinfecties.

 

Zo kunt u een schimmelnagel herkennen:

 

– de nagel verdikt of verhardt

– de nagel wordt bobbelig

– de nagel brokkelt af

– de nagel verkleurt (van rose naar wit of geel naar donkergeel/oker

– de nagel kan loslaten (geleidelijk aan of meteen)

– het gebied rondom de nagel kan pijn doen of jeuken

 

Wat kunt u zelf doen?

 

Het oplopen van een schimmelinfectie aan de teennagels is in veel gevallen te voorkomen, door het nemen van een aantal simpele maatregelen:

– was uw voeten dagelijks, liefst zonder zeep

– droog uw voeten goed af, vooral tussen de tenen

– draag sokken van absorberend, natuurlijk materiaal als wol en katoen

– vermijd zoveel mogelijk het dragen van synthetische kousen of panty’s

– trek elke dag schone sokken aan

– draag zoveel mogelijk open schoenen

– kies liefst voor schoenen van echt leer

– verwissel na het passen van nieuwe schoenen van sokken

– wissel regelmatig van schoenen, draag schoenen niet te lang achter elkaar

– desinfecteer schoenen en sokken met een schimmelwerend middel

– draag altijd slippers in openbare ruimtes als kleedkamers, douches of sauna’s

 

Genezing: Alleen met medicatie

 

Schimmels gaan in het bloed zitten en zijn eigenlijk alleen met antischimmel-medicatie goed te genezen. Deze medicatie is echter erg belastend voor de nieren en lever. Bij mensen met bepaalde ziekten, aandoeningen of een verminderde weerstand zal de huisarts deze medicatie liever niet voorschrijven. In dat geval is een uitwendige behandeling door een pedicure de beste oplossing.

 

Behandeling door de pedicure

 

De pedicure freest verdikte nagels grondig af en adviseert over voetverzorging en het gebruik van schimmeldodende middelen. Voor een acceptabele vorm van herstel zijn wel meerdere bezoeken nodig. Het uiteindelijke resultaat van de behandeling valt of staat met het consequent volhouden ervan. Let wel: de uitwendige aanpak van schimmelnagels leidt zelden tot 100% genezing en het behandelingsproces vergt veel tijd en geduld.

Voordat u beslist tot welke behandeling van schimmelnagels u overgaat, is het dus raadzaam advies in te winnen bij uw huisarts en de verschillende voor  en nadelen van beide methodes goed tegen elkaar af te wegen.

 

 

 

Vorige

 

Gezonde voet

Links

Bel Direct!

Uw voeten zijn levenslang trouwe onderdanen. Om ze in conditie te houden, verdienen ze regelmatig extra aandacht. Voetverzorging is in tegenstelling tot wat veel mensen denken geen overbodige luxe.

06 28078378